Od ansambla do zajednice – radionica fizičkog teatra

PLAVO  pozorište

pozorišna laboratorija

vas poziva na radionicu fizičkog teatra

 

Od ansambla do zajednice

Radionicu vodi Diego Pileđi, Italija-Poljska (Fondacija Jubilo)

 

Subota i nedelja, 13. i 14. oktobar od 10 do 13h

PLAVO pozorište

Zgrada BIGZ-a, Bulevar Vojvode Mišića 17, VI sprat

 

U ovoj radionici ćemo izgraditi most između pozorišnog rada Jubilo fondacije i njegove moguće primene u socijalnim kontekstima. Počevši od rada na grupi, preći ćemo na individualni i partnerski rad, razvijajući senzitivnost ka elementima kao što su slušanje, odnos, dijalog.

Fizički rad na kome ćemo raditi tokom ove radionice predstavlja deo treninga i metodologije koju Fondacija Jubilo primenjuje u raznim kontekstima: od profesionalnog pozorišnog ambijenta do mesta bez direktnog pristupa kulturi (zatvor, izbeglički kampovi…).

Tokom radionice ćemo razvijati sledeće elemente:

–        Grupna dinamika/Rad u ansamblu;

–        Rad na odnosu/dijalog;

–        Vežbe sa partnerom;

–        Rad na ritmu;

–        Rad na telu/glasu;

–        Od fizičkog istraživanja do pozorišne partiture.

Radionica je otvorena za glumce, performere, pevače, studente, edukatore i ljude zainteresovane za rad Jubila. Svako od učesnika treba da pripremi tekst po izboru (sopstveni tekst, pozorišni tekst, tekst iz književnosti ili drugih izvora).

Rad se odvija na engleskom jeziku.

Cena: 20 evra

Prijave i informacije: 064 492 66 81, plavopozoriste@gmail.com

 

Jubilo fondacija je pozorišna grupa nastala 2011. godine u Vroclavu (Poljska), vođena potrebom za umetničkom intervencijom kao protestom protiv kulturnog isključivanja. Jubilo ima za cilj da dezintegriše socijalne, ekonomske, jezičke i kulturne barijere putem umetničkih susreta gde je platforma razmene jezik pozorišta i muzike. Grupa vodi dugoročne radioničke susrete i kreira pozorišna dela koja stvaraju prostor za pozorišni dijalog između učesnika i pozorišnog ansambla Jubilo, koji čine glumci i muzičari iz Italije, Poljske i Kanade.

Od svojih početaka, ansambl je radio sa mladima sa fizičkim i mentalnim smetnjama,  odraslima sa iskustvom mentalne bolesti, poljskom i romskom decom, beskućnicima, izbeglicama iz Bosne i zatvorenicima.

Jubilo sarađuje sa mnogim umetničkim organizacijama i pozorištima iz Vroclava i inostranstva, uključujući Grotovski institut.

www.jubiloproject.com

Diego Pileđi je italijanski glumac i reditelj. Ima master iz glume sa Univerziteta Metropoliten u Mančesteru, koji je dobio sarađujući sa pozorištem Pesma koze (2011) i diplomu izvođačkih umetnosti Univerziteta u Milanu (2007). Jedan je od osnivača ansambla Odra (2012) i italijanske pozorišne grupe Il Giardino delle Ore (2010). Diego je voditelj pozorišne istraživačke ekspedicije Oistros, koja se fokusira na južnoitalijanski ritual tarantizma, kao i na tradicionalne posleničke i liturgijske pesme i borbu noževima. Od 2012. godine je osnivač i voditelj pozorišne kompanije Jubilo, koja razvija rad sa društveno marginalizovanim grupama. Sa Jubilom vodi radionice, režira i razvija pozorišne projekte u različitim miljeima uključujući ljude sa fizičkim i mentalnim smetnjama, izbeglice, članove romske zajednice i zatvorenike.

 


Radionica se odvija u okviru Festivala pozorišne pedagogije

koji se održava od 11. do 14. oktobra 2018. godine u Beogradu u sklopu projekta

Pozorište – susret, inkluzija, akcija.

Projekat sufinansiraju Erazmus+ program Evropske unije,

Ministarstvo omladine i sporta,

Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije.

 


 

PLAVO pozorište – pozorišna laboratorija

Senjačka 3, 11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 61 192 79 09

Email: plavopozoriste@hotmail.com

www.plavopozoriste.com